• Hozzászólások: 0
 • 31 December 2017 22:46
 • Kategória: Saját írások
 • Szerző: Bogi
 • Olvasták: 232
 • Utoljára módosítva: 31 December 2017 23:09
 • (Értékelés 0.0/5 csillag) Összes szavazat: 0

Birsalma-hadművelet

0 0

A lakás olyan szagú volt, mint egy szeszfőzde.


Végy X kiló birsalmát, amit jól lemosol, nem kell megpucolni, csak kivágni a magházat, feldarabolni és vízzel felengedve főzni. Ha megfőtt, leönteni a levét, majd átpasszírozni, hozzáadni X-Y kiló mennyiségű cukrot, majd újra felfőzni, és fóliával bélelt edényekbe önteni. Megdermed és ehető. Egyszerű.


Először is felhívtam a férjem, hogy micsoda jó dolog ez a birsalmasajt, próbáljuk ki. Erre ő elrohant a piacra, ahol ipari mennyiségű birsalmát és egy raklap kristálycukrot vásárolt. Amúgy nem is szerettem a birsalmát, hirtelen felindulásból szerettem meg pár perccel ezelőtt, hála a barátnőmnek és az édesanyjának. Végül is mindent ki kell próbálni. Oké. Birsalma és cukor van, meg egy kiló citrom.


Beáztattam az almákat, tisztítás, darabolás. Három nagy lábasba kerültek vízzel fedve, recept szerint.

Gyanútlanul elkezdtem főzni, azzal a rejtett céllal, hogy estére formás, csinos szeleteket falatozhatok. Még jó, hogy átalányt fizetek gázra. A végtelen történet ennél sokkal rövidebb. Éreztem, hogy valami nagy kaland vár rám!


Van olyan, hogy az ember nem találja meg azt, amit keres. Én a passzírozót nem találtam. Tizenkét dobozt kutattam át, de a passzírozó nem volt sehol. Kerestem a konyhában, előszobában, majd a balkonon is, ahol sok-sok telelő poloskát zavartam meg belapulva a résekbe, védett zugokba. Sajnos a keresett tárgyat nem, de egy csomó felesleges dolgot találtam, amiknek más gazdát szánok. Nagyjából a fél napom elment, ott álltam megfürödve öt kiló birsalmával. Gondoltam, hogy leturmixolom, de ez az első adagnál csődöt mondott. Folyadék nélkül a turmix nem turmixol. Márpedig a birsalma levét le kellett önteni. A leöntött lé kiváló üdítő lett egyébként némi mézzel.


Azt az apró betűs rész sem tartalmazta, hogy ragadni fog a teljes konyha, a csempe és a padló is a sok gyümölcscukortól. Szándékosan, irányukat alaposan megtervezve, molekulánként ugráltak ki a fedő alól, hogy bosszantsanak.


Oké, turmix kipipálva. Elmosni, konyhát kitakarítani, macskákat lezuhanyozni a ragacstól, és várni, hogy valahonnan berepül egy passzírozó.


Estére sikerült a dobozokat elpakolni. Passzírozás helyett szelektálás, selejtezés és rendrakás. És még mindig nincs célszerszám! Nem baj, jöhet a végső porszívózás, felmosás!


Hopp! Megtaláltam a passzírozót, ami a cipős doboz alatt volt! Nem értem, logikailag hogyan került oda, de a lényeg, hogy tiszta és rendezett környezetben folytathattam a főzést. Örültem ám! Este tíz körül volt talán, szépen elkezdtem tekerni az öt kiló gyümölcsöt, merőkanalanként. Egy ismerősömmel beszélgettem közben, aki azt kérdezte, hogy mit tervezek ezzel a mennyiséggel? Ételosztásra viszem?
Miután az első lábassal átnyomtam, azt feltettem főni. Citrom bele, meg a cukor. Szépen elkezdett melegedni, majd rotyogni. Közben passzíroztam a következő lábassal. Ekkor a rotyogása hangosodni kezdett. Én csak tekertem és kavartam. Egyet itt, egyet ott. Kavarás, tekerés. Itt gyanús volt már, hogy valaki valamit nem mondott el, noha receptet is néztem, de abból is kimaradt! Egy tekerés, egy kavarás, egy rottyanás, egy fröccsenés. Úristen!


Emberek! A birsalma főzése során nagy veszélyben vagytok! Tudtátok? Sehol nincs figyelmeztetés, hogy kell egy hőálló ruha, egy gázálarc, és még három kéz. Egy kavarás, egy tekerés, fedőt ráteszed, ha jót akarsz, de ha ráteszed, akkor nem párolog a víz. A víznek el kell főni. Tényleg? Úgy fortyog, mint a gejzír, alattomosan lövöldöz. Szerintem ezt fedő nélkül nem lehet elkészíteni. Közben tekernem kellene, és még egy komplett lábas háta van! Éjfél. Oké, meg tudom csinálni! Menni fog! Tekerés, kavarás, kavarás, tekerés. Két lábasban kavarás, egy tekerés a passzírozón. Mindjárt készen van. A recept szerint egy óra cukros főzés van írva, de ez három órája biztosan szemétkedik velem.


Fontos lenne, hogy legyen elegendő formád, amibe beleöntöd. Mondjuk, ha öt kiló gyümölcsöt kavarsz, akkor egy darab őzgerinc kevés. Oké, elégettem két műanyagformát. Összement, na! Beletettem a forró cuccot, és elolvadt. Ja, fólia is kell bele. Elfogyott. Éjjel egy óra van és most tekertem le az utolsó harminc centit, tehát, elfogyott. Nem baj, zsírpapír is jó lesz. Nem biztos, de egy próbát megér.


Jó. Most kint van a balkonon egy tonna birsalmasajt. Remélem, megdermed reggelre.

Nem dermed meg! Állítólag négy-öt hét alatt fog megszilárdulni, száraz helyen. Persze ezt is utólag kellett megtudnom. A balkonon sok eső van és decemberben kicsit párás az idő.


Akkor várunk. Viszont, ha készen lesz, nagyon finom lesz! Diós is van!Megosztás
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Digg
 • Facebook
 • Technorati
 • Reddit
 • Yahoo Buzz
 • StumbleUpon

Nincs még hozzászólás...

Válasz

Név: Kötelező mező.
Email cím: Kötelező mező. Nem látható
Weboldal:
Biztonsági kód (jobbra található): Kötelező mező.
Hozzászólás: Kötelező mező.